Verslavingstherapie

Extase

Mensen ontwikkelen niet zomaar verslavende patronen. Daar is vaak een reden voor. Soms is dit een verlangen naar extase, naar opwinding, waardoor mensen geestverruimende middelen tot zich nemen en / of verslavende gedragspatronen creëren. Deepak Chopra heeft deze dynamiek treffend beschreven in zijn boek ‘Overwin je verslaving’ waarin hij een spirituele benadering als effectieve behandelmethode beschrijft.

Trauma

Mensen willen logischerwijs de pijn van overweldigende ervaringen verdoven. Escapisme is de mens niet vreemd. Met behulp van verdovende middelen of games, boeken of fantasie vluchten uit de grauwe werkelijkheid. De neiging even aan alles willen ontsnappen zit diep in de menselijke natuur.

Hechting

Weer een andere visie op verslaving geeft verslavingsgoeroe Jan Geurtz. Hij beschrijft in vele boeken, waaronder in ‘De verslaving voorbij’ hoe het patroon van zelfafwijzing werkt en legt hiermee een link naar de hechtingstheorie.

Twaalf Stappen

Het meest gebruikte model in de hedendaagse verslavingszorg is het 12 stappen Minnesota model. Deze manier van herstel is ruim 80 jaar geleden ontwikkeld in Amerika en gebaseerd op het 12-stappen plan van de Anonieme Alcoholisten. In het 12-stappen programma wordt gesproken over God of een hogere macht. Daardoor wordt weleens gedacht dat het een religieuze beweging is. Dit is echter onterecht, het programma is niet gekoppeld aan een religie en voor iedereen toegankelijk. In dit programma staat vooral de relatie tussen de verslaafden onderling centraal met als belangrijkste waarden openheid, eerlijkheid en bereidwilligheid.

Doel van de behandeling

In mijn praktijk integreer ik al deze benaderingen en gaan we gezamenlijk onderzoeken wat jouw eigen verhaal is en wat de unieke betekenis is van je verslavende patronen. Verslavingstherapie kan gezien worden als een voorbereiding op diepgaande therapie en is erop gericht je te ondersteunen bij het onder ogen zien van je moeilijkheden en behoeften. Je leert naar je leven te kijken op een realistische manier, zodat je in staat bent effectieve stappen te zetten in de richting van verandering. Die stappen vinden plaats in de dagelijks praktijk, via emotionele expressie en door middel van zelfreflectie. Het leren uiten van gevoelens en het ontwikkelen van inzicht in verslavende denkpatronen staan hierbij centraal.

In mijn praktijk komen alle eigentijdse vormen van verslaving en dwangmatigheid aan bod:

  • Drugs- en medicijnverslaving
  • Alcohol- en rookverslaving
  • Eet- en gokverslaving
  • Seks- en relatieverslaving
  • Game- en internetverslaving
  • Diverse dwangmatigheden

Herstel

Herstel van verslaving is mogelijk. Je traject bestaat uit een gecombineerd behandelmodel, waarin zowel elementen uit de Gestaltbenadering, Traumaseksuologie en de Twaalf Stappen / Minnesota model toegepast worden. Voor elke cliënt creëren we een passend programma.

Johann Hari: Everything you think you know about addiction is wrong | TED Talk

Contact